Kända jazzartister i världen

Här nedan listas de mest kända jazzartisterna.

Louis Armstrong

Armstrong var en amerikansk musiker från New Orleans som spelade trumpet, kornett och sjöng med en karakteristisk sångröst som präglas av djup och rosslighet. Han var en tidig jazzpionjär verksam inom swingjazzen. Armstrong blev sedermera oerhört stilbildande bland jazzmusiker överlag men har lämnat ett större avtryck än så. Förutom sin obestridliga påverkan på jazzens utveckling så menar många idag att all populärmusik i västvärlden har Louis Armstrong att tacka för sin utveckling.

Bill Evans

Bill Evans föddes 1929 och var en amerikansk jazzpianist. För den breda massan är han sannolikt mest känd för sin trio Bill Evans Trio som bland annat spelade in albumet ”Waltz For Debby” med den svenska sångerskan Monica Zetterlund 1964. Evans spelstil har influerat många moderna jazzmusiker efter honom med sina unika melodier och impressionistiska harmonier. Bill Evans deltar också som pianist på Miles Davis berömda album ”Kind Of Blue” från 1959.

Django Reinhardt

Django Reinhardt

Det går inte att prata om inflytelserika jazzgitarrister utan att med emfas nämna Django. Han föddes i Belgien 1910 men tillhörde kulturellt den romska. Tillsammans med några andra romska musiker lades grunden för det som kom att kallas gypsy jazz eller manouche jazz. Genren har stora likheter med swingjazzen vad gäller puls och rytm, men gypsy jazzen är gitarrbaserad istället för brassbaserad. Django Reinhardt anses vara en av 1900-talets bästa gitarrister och har influerat både Wes Montgomery och Charlie Byrd. Efter att ha etablerat sig som jazzmusiker skadade han sin vänsterhand i en eldsvåda vilket resulterade i att han endast kunde använda sin tumme, pekfinger och långfinger. Trots det tog han sig an gitarrspelandet igen och spelade därefter enbart med två fingrar.

Betty Carter

Carter var en av världens bästa jazzsångerskor med ett oerhört imponerande CV. Hon var musikaliskt verksam i 50 års tid mellan 1948 och 1998 och har sjungit med storheter som Dizzy Gillespie, Lionel Hampton och Sonny Rollins. Under bebop-eran på 40- och 50-talet gick hon under smeknamnet ”Betty Bebop”. Hennes uttrycksfulla röst, improviserade scatsång och känsla för annorlunda intervaller gör henne till en av de absolut största jazzgiganter genom alla tider.

Isabelle Geffroy

Med sitt artistnamn Zaz har hon sedan 2001 tagit sig från Frankrike och ut i världen. Hennes musik är på franska och förvaltar såväl den franska chansontraditionen som swingjazzen. Lyssnar man på hur hon uttrycker sig vokalt märker man en enastående röst- och tonkontroll, särskilt i hennes improviserade delar. En av de jazziga element som hon tagit in i sin musik är scatsången, alltså en form av sångsolo där man istället för ord improviserar fram betydelselösa stavelser: be-ba-doo-iii.

Esperanza Spalding

Esperanza är vokalist och bassist. Hon föddes 1984 och är alltså en av samtidens jazzmusiker. Till en början var hon väldigt begränsad i sitt spel eftersom att hon var självlärd och saknade skolning, men fick vägledning av en äldre musiker och kunde blomma ut. Som 16-åring fick hon som den yngsta bassisten någonsin ett kulturstipendium för att studera bas vid Portland State University. Idag är hon mycket framgångsrik och experimenterar friskt mellan olika stilar och uttryckssätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *