Jazzinstrument

Instrumenten till jazz är flera stycken och om man börjar med kontrabasen ser den ut som en fiol fast mycket större. Fyra strängar finns på den och den har en djup, mörk klang. Antingen spelar man på den med en stråke eller också med fingrarna och det kallas för pizzicato i musikvärlden. Det är jättevanligt i jazzvärlden. En känd jazzmusiker som spelat kontrabas var Ray Brown. Han spelade med Ella Fitzgerald,  pianisten Oscar Peterson och Duke Ellington. Ella Fitzgerald och han var även gifta under ett antal år. Han var otroligt duktig på sitt instrument.Pianot är ett annat känt jazz-instrument och det används flitigt och är mycket vackert att lyssna på. Trummor är också ett viktigt inslag och här får man fram det klassiska jazz-svänget ordentligt. En av många kända trummisar inom jazz är Buddy Rich och han har spelat med många andra kända musiker och hade även ett eget storband när det begav sig. Gitarren används även den och då gärna elektroniska gitarrer som ger ett klarare ljud. Dessa gitarrer är kopplade till förstärkare.

Blåsinstrument

Blåsinstrument

Dessa instrument formar ofta melodierna i jazzen och här krävs det verkligen rätt teknik för att det skall låta bra! Trumpeten användes av Louis Armstrong, Chet Baker och Miles Davies. De var några av världens bästa trumpetspelare.Den mest kända jazzartisten som spelade trombon var JJ Johnson. Charlie Parker och John Coltrane var hejare på saxofon .Klarinett hör också till jazz och Benny Goodman och svenske Putte Wickman spelade dessa instrument med bravur. Munspel är också ett instrument som används flitigt inom jazz. Att köpa sina egna instrument kan bli dyrt om man funderar på det, men många av dem finns som second hand, alltså begagnade och där kan man verkligen göra fynd.  Jazzen som musikstil startade i New Orleans och har sina rötter i de svartas slav-musik. Den kom till i början av 1900-talet. Det var från början bara svarta som spelade jazzmusik, men de vita tyckte att musiken var så svängig så de tog efter och började också spela den. I de allra första banden som fanns användes instrumenten kornett, saxofon och trumpet. Oftast spelar man inte alls efter noter utan går på gehör, alltså på takten i musiken. Det handlar mycket om att improvisera, helt enkelt att hitta på musik under tiden man spelar. En som var mästare på att använda “nonsensord” som är så vanligt i jazz just för att man improviserar var Louis Armstrong. Han var en mästare på detta och improviserade även på sin trumpet, vilket var helt fantastiskt! Det finns inte två jazzmusiker som låter exakt på samma vis och det är därför som musiken är så speciell. Ofta känns en musiker igen på soundet och klangen på musiken. En som var fantastiskt bra på att förmedla känslor genom sin musik var Billie Holliday, just kanske för att hennes liv var hårt och kantades av alkohol och drogmissbruk. Andra kända jazzmusiker är Frank Sinatra, Monica Zetterlund, Alice Babs och Count Basie bland andra. Även Paul Anka har gjort ett album med omgjorda rocklåtar och förvandlat dem till jazz!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *