Jazzgrupper och jazzskolor i Sverige

Det finns många jazzgrupper i Sverige och en av dem heter Eka Trio. Det är en Finsk/Norsk/Svensk grupp som håller till i Malmö. De spelar sin jazz på det traditionellt vemodiga, melankoliska viset med en touch av värme i musiken. Första gången de spelade tillsammans var på hösten 2015 och det uppstod bra kemi mellan dem på en gång. Debutplattan gavs ut våren 2016. På trummor är det Pontus Häggbom, på elbas är det Anne Marte Eggen och sist men inte minst är det Tomas Hörnberg som lirar el-gitarr i bandet. År 2015 hölls en jazzfinal för att utse de bästa jazz-grupperna i Sverige och där utsågs Maja Svanteson som bästa solist som fick motta 10 000 kronor i prispengar. Den bästa kompositören fick samma summa pengar och det var Lina Westberg från Södra Latins jazzgrupp i Stockholm. De som fick representera Sverige vid den stora jazzfestivalen i Grahamstown i Sydafrika var David Kontra trio från Musik Västernorrland. Priset stod Svensk jazz och Mary Lou Meese för. Turnépriset kammades hem av Polaris kvintett i Västernorrland. Jazzfestival-priset 2015 vanns av Södra Latins jazzgrupp. År 2016 utsågs BAE till årets bästa jazzgrupp på den årliga tävlingen och då var det deras tur att åka till Sydafrika. Den bästa solisten blev gitarristen Henrik Persson från gruppen Kahenya. Samma kväll fick denna grupp jazzfestival-priset och spelade på många jazzfestivaler kommande år samt att de alla får festivalpass till alla andra konserter. Den grupp som tog hem final-priset heter Ugetsu och deras medlemmar går på Södra Latin i Stockholm. År 2017 fick de agera förband till en professionell akt på turné i mellannorrland. Alla grupper som deltog hette: Pennybridge Quartet, LUST sextett, Kahenya, Södra Latins jazzgrupp, BAE quintet, Malmö Latins jazzgrupp och Sass kvartett.

Jazz-skolor i Sverige

Jazz-skolor i Sverige

Det finns väldigt många jazzskolor i Sverige, eftersom jazz är så otroligt populärt. Det finns även många jazzkurser på flera ställen som är otroligt populära. En av jazz-kurserna finns på Visingsö. En hel veckas spelglädje får man här. Det är ingen åldersgräns och man får vara tillsammans med andra entusiastiska jazzälskare. Under sommaren hålls en Jazzensemlekurs på Västerbergs Folkhögskola och där ligger fokuset på att spela jazz tillsammans och ha roligt. Det krävs en viss not-kunskap här och alla instrument passar in! En storbands-kurs finns på Bollnäs folkhögskola och det är för den som spelar alla former av blåsinstrument och vill utveckla sitt spelande till högre nivåer. Lärarna är rutinerade musiker och storbandsledare. Wiks folkhögskola håller också jazzskola på sommaren och det är ett intensivt musicerande tillsammans med andra som älskar jazzmusik. På kursen ryms 30 deltagare som delas in i mindre grupper och får undervisning om stilar inom den afroamerikanska genren inom jazzen. Improvisationsövningar, teori och repertoarkännedom gås igenom i grupperna. På kvällarna hålls olika aktiviteter som till exempel öppna jam och som avslutning på kursen hålls en konsert offentligt där alla deltagare medverkar. På Kaggeholms Folkhögskola finns en jazzskola efter midsommar varje år. I Vänersborg hålls också jazzkurs för den som går på gymnasium, folkhögskola eller kulturskola. Åldern skall vara mellan 13 – 25 år på deltagarna. Här kan alla vara nybörjare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *