Jazz historia

Idag är jazzmusik spelat och uppskattat över hela jorden. Men varifrån kom den ursprungligen? De första man tänker på när någon tar upp ämnet är USA:s södern del och bluesmusik. Många anser att jazz uppfanns i New Orleans under 1870-talet och sedan sprids över den södern del av USA. Jazz ofta kallas för äkta Amerikansk musik faktiskt. Men egentligen är svaret lite mer komplicerad än så eftersom jazz utvecklad från flera musikaliska traditioner: västafrikansk, nordeuropeisk, och Nordamerikas urbefolkning, indianer.Alla tre folkgrupper hade många liknande instrument men använde dem på olika sätt. Alla tre kulturer hade gamla traditioner av trummande men de använde olika stil och rytmer. Till exempel Européer soldater hade trummor med sig när dom kom som kolonisatörer till Nord och Sydamerika. Indianer hade powwow trummor och västafrikaner hade sina egna rytmer.Samma sak gäller för andra instrument också. Banjon utvecklade från den västafrikansk kora och är nästan alltid en viktig del av traditionell bluesmusik spelande. Det var inte till 1830-talet även att en vit kille spelade banjo på scenen. Under slaveriet fick inte svarta slavar trumma eftersom slavägare var rädd för att trummande kunde vara en signal att göra upprör. Men dom bevarade sina musikaliska seder och bruk genom rytmisk dansande och handklappning mm. Jazzmusik tar sin styrka av integreringen av diverse musikaliska former. Improvisation är en stor del av jazzmusiken liksom antifoni. Alla typer av jazz bygger på det liksom synkopering och tekniken att hålla vissa toner och förkorta andra. Tack vare det är en jazzmusikalisk spelning aldrig detsamma från en session till nästa.

Harlem Renässans

Duke Ellington

Under 1930-talet var det vanlig att afroamerikaner flyttade till de norra delarna av USA, delvis på jakt efter bättre jobb men också att undkomma de rasistiska lagarna i den södern. Det var så för musiker liksom för vanliga arbetare och Harlem, i New York, blev ett kulturellt centrum för jazzmusiker och andra som ville ta lärdom av dom.  Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Ethel Waters, Lena Horne var bara några kända jazzmusiker och sångerskor som uppträdde hos den kände Cotton Club. Tyvärr var det en segregerad nattklubb som serverade bara vita människor trots att de flesta av artisterna var afroamerikaner. Men klubben introducerade inflytelserik vita amerikaner till många begåvade jazzmusiker och sångare i alla fall. Under 1930 och 40-talet var Swingjazz, också känt som Big Band, den mest populära formen. Duke Ellington med sitt band var ett känt exempel. Big Band inkluderade mer bleckblåsinstrumenten och ett fullt trumset men stannade trogen jazzmusikens synkopatiska rytmer.

Efterkrigsperiod

Under 1950-talet var det Cooljazz såsom Miles Davis spelade och på 1960-talet var det fusion som gällde. Nu finns det många varianter på jazzmusik. Det spelas Cape Jazz i Sydafrika och Ethio Jazz i Etiopien. Asiatiska amerikaner spelar sin jazz med asiatiska instrument.Det går att hitta nattklubb och musik konsert där musiker spelar någon form av jazzmusik över nästan hela världen. Under den senaste tiden har människor från diverse länder tagit jazz till sig och tillsatt deras egna prägel på formen.  Nu är cirkeln klar och jazzmusik har nått ut till hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *