Därför älskas Jazzmusik

jazzmusik har själ

Jazzmusik älskas av miljoner människor världen över. Den svänger, har ett underbart svängigt soul och man vet verkligen vad man får när man lyssnar på jazztoner. En del påstår att det är “kvinnornas musik” efter att Diana Krall, Madeleine peyroux och Sophie Milman banat vägen för en fantastisk musik som bara älskas av publiken. Sophie gjorde debut med sitt jazzalbum år 2006 och det blev dundersuccé direkt. Kritikerna höjde den också till skyarna. Hon talar för övrigt fyra språk flytande och turnerar runt om i världen med sin fina musik. I Nordamerika hoppade recensenterna högt av glädje när hennes album släpptes. Hon har studerat ekonomi på Torontos universitet och själv lyssnar hon gärna på KD Lang, Ella Fitzgerald och Carmen McRae. Många tycker att jazz är en lite sorglig musik, men den har vunnit så många människors hjärtan att det inte går att ta miste på att den är otroligt högt älskad. Flera kvinnliga jazzmusiker har banat sin väg inom jazzen och Katie Melua och Norah Jones är två till som är otroligt populära. Inte att förglömma finns även Julie London samt Peggy Lee.Jazz handlar mycket om kärlek och djupa känslor som berör publiken mycket på djupet. Vad kanske inte så många känner till är att våran egen folkkära artist Janne Loffe Carlsson var en mycket skicklig jazzmusiker på sin tid och spelade trummor i gruppen Hansson & Carlsson. Han gjorde sitt sista uppträdande på jazzfestivalen i Ystad år 2017, 80 år gammal. En kär stor artist som är otroligt saknad av många.

Hallavara Stompers

Ett annat populärt jazzband är Hallavara Stompers som spelar jazz så taket lyfter sig var de än uppträder. Det är New Orleans-jazz där tonerna leks fram med blåsinstrumenten. De gillar att improvisera mycket med sin jazzmusik och ibland blir de själva överraskade av tonerna som strömmar fram genom sina instrument. Hallavara är ett ovanligt namn som kommer från stället där orkestermedlemmarna bor. De träffas och spelar tillsammans varannan vecka samt brukar ha spelningar ungefär en gång i månaden. Att spela jazz gör att de trivs och mår bra. Det är ett sätt att slappna av att spela för sina vänner och bekanta. Bandet drömmer om att besöka den kända jazz-metropolen New Orleans. Bo Sundström är en annan sångare som sägs vara “född till att sjunga jazz på svenska”. Han framför “Milestone” av Miles Davis och även Hasse och Tages “Ett glas öl”. Han gör otroligt bra tolkningar av bland annat Billie Holliday, Monica Zetterlund och Nat King Cole. Hans senaste soloalbum heter “Mitt dumma jag – svensk jazz”. Annars till vardags spelar han i Bo kaspers Orkester och är där en frontfigur till evergreens och årgångs-jazz på svenska. Vidare sjunger han de mest älskade jazz-visorna av de folkkära artisterna Povel Ramel, Beppe Wolgers och Barbro Högberg. De andra orkestermedlemmarna heter Jonne Bentlöv och Björn Jansson på saxofon, gitarristen Robert Östlund samt pianisten och basisten Ulf Engström. De gör en cover på “My foolish heart” som Sundström döpt till “Mitt dumma jag”. Stämningen blir på topp av denna älskade jazzmusik!