Jazz runt om i Norden

Idag är jazzmusik en världsomfattande genre. Det finns jazzmusiker och band i alla länder. Men den har inte alltid uppskattats. I Norden fick jazzmusik sitt stora genombrott under 1920-talet. Och även om jazz som en musikgenre var uppfunnen av amerikaner av Afrikansk ursprung, var det mestadels vita jazzmusiker som fick uppmärksamhet. Jazzmusiken blev mer populär under 1930-talet och 1940-talet. Men även då var det inte universellt beundrat. Faktum är att swing sångerskan Alice Babs blev hårt kritiserad för att sjunga jazzmusik. Men idag uppskattas jazzmusik över hela Norden.

Sverige och Finland

Svenska Jazzklubbarnas Riksförbund bildades 1948. Det bytte namn till Svensk Jazz  2011 som en del av arbetet för att bli mer inklusive. Nu Inkluderar förbundet både lokala föreningar och jazzklubbar. Förutom att ordna jazzmusik konserter ger Svensk Jazz utmärkelser för att kunna uppmuntra och framföra utvecklingen av jazzmusik i Sverige. Nu finns det många korta kurser inriktade mot ungdomar som vill lära sig lite om hur det är att spela jazzmusik. Samtidigt kan man hitta jazzmusik utbildningar på flera folkhögskolor. Dessutom har landets 6 musikhögskolor musikutbildningar med inriktning på jazz. Det är delvis tack vare detta förbund som svenskarnas uppskattning av jazz har ökat under de senaste decennierna.

Anna Berglund in Berglund Band at the stage of Herr Nilsen. The concert is part of Oslo Jazzfestival in Oslo and took place on 16. August 2016. Lineup: Anna Berglund (vocal) Jesper Svensson (drums) Tom Olovsson (bass guitar) Rui Hallvares Andrade Paes (piano)

Men det finns ett behov av mer framsteg i svenska jazz kretsar. Även idag är många av de mest kända jazzmusiker i Sverige manliga. Jazzstice grundades av Anna Berglund som också skrev Annas Hjältar för OrkesterJournalen. Hon vill framföra en mer jämlik musikbransch så Jazzstice.com inkluderar ett lexikon på kvinnliga jazzmusiker.  Stockholms Jazzfestival 1950 var bland de första stora jazzmusik evenemangen. Nu är det vanligt med jazzfestivaler i Norden. Under sommaren 2019 finns det 4 stora jazzfestivaler i olika städer medan Finland har 15. Kvalda, en finsk jazz ensemble, är ett av Finlands bidrag till jazzvärlden.

Norge och Island

Norge är mycket generös i sin offentliga finansiering av musiker i allmänhet och den har varit en viktig stimulans till Norges musikala verksamhet. Den årliga Oslo Jazzfestivalen är en höjdpunkt på den nordiska jazzscenen. Festivalen inkluderar också besläktade genrer som blues och soul. Konserterna är så populära att de måste hållas i stora lokaler som Grand Hotell, Oslo Domkyrka och Oslo Konserthus.  Men även Island har sin eget evenemang, Reykjavik jazzfestivalen.

Danmark

Sedan 1979 har Köpenhamn Jazzfestival varit en av de mest uppskattade nordiska jazzevenemangen. Amerikanska jazz ikoner såsom Thad Jones, Dexter Gordon, Ed Thigpen är bara en bråkdel av alla jazzmusiker som bor i Köpenhamn. Staden är något av en jazzcentrum i Norden med berömda jazzmusiker från hela världen på plats. Några av Danmarks ledande jazzmusiker som Palle Mikkelborg, Niels-Henning Ørsted Pedersen och Alex Riel är alla verksamma i Köpenhamn.Några anmärkningsvärda nordiska jazzmusiker och grupper är sångaren Rigmor Gustafsson från Sverige, den norska trumpetspelaren Nils Petter Molvær och Norska Mathias Eick. Mathias Eick har även spelat tillsammans med Chick Corea och Pat Metheny. Andra exempel är Tord Gustavsen Trio med Tord Gustavsen på piano, Harald Johnsen på bas och Jarle Vespestad på trummor och norska bas spelaren Arild Andersen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *