Kända jazzlåtar

Jazz är musikstil som har existerat sedan 1800-talet. Jazzen antas ha uppkommit snarlikt som en annan musikstil, blues, och har varit en inspiration för blivande musikstilar som rock ´n roll. Jazzen är än idag levande i högsta grad och spelas på flera olika ställen om i landet. Även om det inte sker i samma utsträckning som det gjorde under sin storhetstid finns det flera låtar som spelas med jämna mellanrum hemma hos människor i Sverige, USA och andra länder om i världen.

Take Five – Dave Brubeck

Jazz är vanligtvis ansedd att vara en varierad och komplex stil inom musik som är mer lämpad för de med en finare smak för musik. Detta gör det till en ännu större bedrift när denna låt slog igenom även hos den breda massan. Då låten släpptes år 1959 spreds skivan över hela jordklotet och blev en erkänd hit inom musikstilen jazz. Flera menar på att denna låt är ett mästerverk. Ett enkelt pianostycke spelas samtidigt som skickliga solon framförs. Take Five är en låt som många känner igen. Även de som inte lyssnar så mycket på jazz.

So What – Miles David

Miles David

För den som letar efter en guldklimp bland historiens olika musikaliska mästerverk är So What något av ett måste. Med sin trumpet tar Miles David lyssnaren på en musikalisk utforskningsresa. Tillsammans med sitt bakgrundsband erbjuds lyssnaren en över nio minuter lång njutning.Trots att låten kom 1959 så fortsätter den att spelas med stor framgång. Detta mycket tack vare den påverkan Miles David har haft på jazzen under de fem årtionden han var aktiv. Än idag är det flera nya jazzmusiker som lyssnar, och låter sig inspireras av Miles David. Och givetvis av låten So What.

Strange Fruit – Billie Holiday

En låt med väldigt mycket känsla. Då låten har ett väldigt enkelt soundtrack hamnar fokus på låten lyrik som gör sig väldigt väl genom Billie Holiday. Med en spöklik känsla har låten fått flertalet att känns gåshud. Eftersom det till skillnad från mycket annan jazz är mer fokus på sången än det instrumentala sticker låten ut och Billie Holiday anses vara en av de mest begåvade jazzsångarna genom tiderna.Låtens lyrik grundar sig i en dikt gällande amerikansk rasism. Speciellt den riktad mot afrikanska amerikaner. Genom detta finns en stark känsla bakom texten i låten och det sjungs ut rakt från hjärtat.

Andra kända jazzlåtar

Utöver dessa låtar finns det givetvis fler känna jazzlåtar. Dessa, och flera andra går att höra på diverse radiokanaler som nischat sig mot jazz. Mer av Dave Brubeck är My favorite things. En annan som anses vara en av de bästa låtarna någonsin är Ackknowledgement med John Coltrane Quaret. Sen har vi även Maynard Ferguson med Birdland, Benny Goodman and His Orchestra med Sing, ing, ing och Hermao Feriera med Song for my father. Sedan är det diskuterat om huruvida What a wounderful world av Lois Armstrong klassas som jazz. Lois Armstrong är utan tvivelaktighet ett stort namn inom jazz. Däremot saknar låten de drag som gör denna musikstil så karaktäristisk. Så är då What a wonderful world en jazzlåt? Kanske inte. Men känd, det är den definitivt.