Okända jazzartister

Jazzen är en musikstil som uppkom någon gång på mitten av 1800-talet. Under det tidiga 1900-talet slog musikstilen igenom internationellt och har sedan dess haft en betydelse för flera andra musikstilars utveckling. Jazz förekommer i olika varianter. Två av dessa är swing och bebop. Även inom dessa varianter förekommer de olika grenar och stilar. Även idag fortsätter jazzen att utvecklas och nya stilar utvecklas i och med denna utveckling. En av de mer modernare stilarna är den så kallade electro swingen.Då jazzen växte sig allt större fick detta som en naturlig följd ett antal stora namn som skulle bli kända på flera olika ställen om i världen. Luis Armstrong är av många ansedd som den mest kända jazzmusikern genom tiderna. Även namn som Dizzy Gillespie och Keith Jarret är namn som flera är bekanta med.

Jazz bland unga

Jazz bland unga

Idag är jazzmusiken inte lika populär som den en gång var. Med flera andra, mer populära stilar, lockar det inte lika mycket att bli jazzmusiker i samma utsträckning som det en gång gjorde. Dock lever jazzen fortfarande vidare idag. Det finns ett flertal duktiga musiker som lyckas fylla konserthallar flera gånger om. Sedan finns det även en betydligt större mängd musiker som aldrig någonsin uppträtt på en större scen. Ännu.I Sverige går det att utbilda sig till jazzmusiker. Detta går bland annat att göra vid Luleå tekniska universitet, kungliga tekniska högskolan samt vid musikhögskolan i Malmö. Även bland de som har en mer generell utbildning inom musik finns en och annan som väljer att spela jazz som sitt huvudämne. Även hos riksförbundet svensk jazz går det att möta likasinnade. Bland dessa är det vanligt att sätta ihop ett eget band för att kunna spela tillsammans och sedan uppträda var än möjligheterna ges.

Jazzklubbar

Jazzklubbar finns på flera olika ställen i landet. Flest finns det i Stockholm. Sedan förekommer det även att barer, pubar och caféer har olika jazzkvällar. Här spelar oftast lokala musiker vars önskan är att få spela sin musik så att andra kan höra den. Normalt inom jazzen är att nästan ingen är ute efter stor ära, berömmelse eller rikedomar. Viktigare är att få ge uttryck genom sin musik och få dela den med likasinnade som kan visa uppskattning. Eftersom jazz kan vara väldigt tekniskt komplicerad ser nyblivna musiker ett uppträdande som ett bra mål för att träna in mer avancerade stycken och på så vis sporras till att bli bättre. Extra mycket motivation finns om det förekommer äldre, mer erfarna musiker bland de återkommande gästerna på dessa klubbar, barer, pubar och caféer.   Det är på dessa ställen många av dagens jazzmusiker vänder sig till. Flera spelar även i någon form av orkester som får spela i samband med andra stora event. Men för att uttrycka sin egen musik behöver det inte vara den stora scenen som lockar. Bara en scen. Det är där alla okända jazzmusiker finns. Nere i någon rökig källare. I hörnet av ett cafée med ett litet gult, varmt strålkastljus över sig. Och kanske är det här jazzen hör hemma? Där det är själva själen av musiken som är det viktiga istället för ära och berömmelse? Kanske är det där dagens bästa jazzmusiker finns? Bland de okända jazzmusikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *