Musik i Sverige

Sverige har under en väldigt lång tid varit väldigt framgångsrika när det kommer till att exportera musik till resten av världen. Svensk musik är populär och är också mycket efterfrågad och i folkmun har svensk musik kallats för det stora musikundret. Vem minns inte Ace of Base, Roxette, Avicci, Robyn och såklart ABBA för att nämna några. Svensk musik är inte bara populär utanför Sverige, utan vi har mängder med olika artister i flera olika genrer som är otroligt populära även på hemmaplan. Melodifestivalen är också typiskt svenskt, under deltävlingarna och under Eurovision finalen stannar nästan hela Sverige och när det kommer till vinster är just Sverige ett av de länder som har vunnit flest. Sverige stoltserar dessutom med en hög kompetens när det kommer till musikproducenter. Max Martin, låtskrivare och musikproducent är bland annat en av de svenska världskända producenterna som har hjälpt världsartister såsom Madonna, Britney Spears och Bon Jovi ifrån sin studio på Roslagsgatan i Stockholm. Max Martin är historiskt sett den låtskrivare som under sin karriär haft 58 stycken låtar på Billboard Top 10 och det gör honom också till den allra främsta låtskrivaren och producenten i historien.

Olika genres

Folkmusik

Folkmusik, klassisk musik, elektronisk, dans och jazz är några av de klassiska genrerna inom svensk musik. Folkmusik är i regel en slinga av melodier som har uppkommit utan någon egentlig känd upphovsman. Spelmansmusik brukar räknas som en del av folkmusik, den är ofta fiolbaserad och gånglåtar och brudmarscher är exempel på en slags folkmusik.  En annan genre är elektronisk musik där precis som det låter elektroniska instrument eller elektronisk teknologi framhäver själva musiken. Elektronisk musik har funnits och varit populärt ändå från slutet av 1800 talet och fram till idag. Dagens elektroniska musik låter dock annorlunda än vad den gjorde för 100 år sedan och andra instrument används också nu jämfört med då.

Den svenska festivalscenen

Att gå på festival är ett populärt sommarnöje och det finns en mängd med mindre och större festivaler i Sverige men några har under senaste åren tyvärr dragits med ekonomisk förlust och varit tvungna att läggas ner. Hultsfredsfestivalen och Emmabodafestivalen är två av de större svenska festivalerna som har dött festivaldöden under de senaste 10 åren. Hultsfred som var den allra största svenska musikfestivalen under en lång period gick i konkurs och såldes under 2010. Lokala eldsjälar har under åren försökt att återuppsätta festivalen, men 2017 gick det helt enkelt inte att fortsätta mer då den ekonomiska förlusten blivit alltför stor. Musik i kullabygden har sedan 1946 varit igång under ett par dagar varje sommar, den numera klassiska festivalen som också fokuserar på just klassisk musik är numera en av de allra äldsta festivalerna som fortfarande körs i Sverige. Sweden Rock i Sölvesborg lockar tusentals besökare från när och fjärran, klassisk rock, hårdrock och blues och så lite metall är genren som spelas på festivalen som går bättre än någonsin.  Festivalen körs under fyra dagar i Juni och har ett stort utbud av artister och under årets festival spelade bland annat svenska Hammerfall och Easy action. Det går att konstatera att svensk musik fortfarande är i topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *