Blues i Sverige

Blues är en form av musik där artisten använder sig både av sång och instrument i sina sånger. Musikgenren har sitt ursprung i arbetssånger och var därför en musikstil som till en början tillhörde afroamerikanerna i USA. Musikstilen ska ha grundats redan på slutet av 1800-talet i Mississippi. Den tidigare stilen av blues kallas idag för deltablues. Första gången de började spela in deltablues va inte fören 1920, det var då mycket vanligt att man använde munspel eller slidegitarr som instrument. Den populärmusik som finns idag har tagit stor inspiration från just bluesmusiken och skulle antagligen inte låta som den gör idag om det inte vore för bluesmusiken. Även många andra musikstilar så som country, rock, pop och jazz har också tagit inspiration från bluesen.Det innebär med andra ord att det sannerligen är en musikstil som ligger i grunden för mycket annan musik. Gillar man musik så borde man därför egentligen lyssna lite mer på blues om man inte redan gör det förstås. I Sverige har det spelats blues ända sedan jazzen blev populär i början av 1900-talet.

Peps Persson

Flera populära artister bestämde sig nämligen för att släppa blueslåtar även fast deras musikgenre egentligen inte var blues. Artister som gjorde det var bland annat Povel Ramel och Ove Thörnqvist, det var även just dem som senare skulle inspirera andra framtida artister till att vilja sjunga blues eller åtminstone också släppa några blueslåtar. Däremot så var det mycket ovanligt att det fanns svenska artister som enbart var bluesartister fören 60-talet. Några av de första renodlade bluesartisterna var då Peps Persson, Eric Bibb, Rolf Wikström, Lotta Näslund och Calle Engström. Det var också Calle Engström som bestämde sig för att starta upp en stor bluesfestival vilket han gjorde tillsammans med Lars Hamnede och Anders Erlandsson.Festivalen fick namnet Mönsterås Bluesfestival vilket är en fortfarande existerande festival men som idag går under namnet Mönsterås Blues & roots. Intresset för festivalen har heller inte direkt blivit mindre sedan starten 1994 utan snarare växer festivalen så det knakar och blir bara större och större för varje år som går vilket inte alls är konstigt med tanke på hur pass charmig festivalen faktiskt är. Blues och roots är den ultimata festivalen för alla som gillar musik och vill njuta av bra musik med andra personer som också tycker om musik.

Svenska blues artister idag

Blues är mycket populärt i Sverige och det finns många svenska bluesartister. Vilka är några av de populäraste bluesartisterna idag? Louise Hoffsten född 1965 i Linköping. Hon har varit aktiv som artist sedan 1986. Jill Johnson född 1973 i Ängelholm. Hon har varit aktiv som artist sedan 1986 men hennes stora genombrott ägde rum några år senare, nämligen 1998 när hon var med i melodifestivalen. Jasmine Kara född 1988 i Örebro. Hon släppte sitt debutalbum 2010. Rolf Wikström född 1949 i Stockholm. Han har varit aktiv som artist sedan 70-talet. Nisse Hellberg född 1959 i Malmö. Han har varit aktiv som artist sedan 1977. Han har varit soloartist men också agerat som sångare och gitarrist i bandet Wilmer X.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *