Jazzens konst

Jazz är en fantastisk musikstil som har en lång och ibland ganska hemsk historia. Jazzen tog USA med storm redan på 1920-talet och resten är som man brukar säga historia. Denna artikel kommer handla om jazzen och dess uppkomst och jazzens största stjärnor. Jazz är fortfarande en väldigt populär musikstil och det finns flera band och artister i Sverige som är kända i den internationella jazzvärlden.

Jazzen, en del av amerikansk historia

Jazzen är en musikstil som uppskattas av många lyssnare världen över. I takt med att ny stilar ar uppkommit har det stora intresse som jazzen en gång hade svalnat men faktum är att många musikstilar som vi känner igen idag kommer ursprungligen från jazzen, precis som jazzen uppkom genom olika stilar. Jazzen kom till vid 1900-talets början och så i södra USA. Det var afro-amerikaner och då tyvärr slavarna som började med att sjunga och utföra jazz. Jazzen är en blandning av både amerikansk dolkmusik men har också influenser av olika afrikanska musikstilar. New Orleans som ses som Jazzens hemstad var där jazzen började att sprida sig men då afroamerikaner på den tiden hade få rättigheter så höll man oftast musik bakom stängda dörrar Det var först senare när afroamerikaner kunde gå på klubbar som det stora intresset spred sig.

1917 är ett speciellt år i jazzens historia, det var då en stadsdel i New Orleans, Storyville stängdes ner pga. all prostitution och annan kriminell verksamhet och det var i denna stadsdel man oftast kunde få höra jazz. I takt med att myndigheterna stängde ner stadsdelen för att rensa upp så spred sig jazzen till andra platser i landet och ut i världen och många menar att 1917 är startskottet på riktigt för jazzen. I takt med att jazzen spred sig så hamnade den i Chicago 1920 och musikstilen blev då riktigt stor för allmänheten. Det var också då den mer organiserade jazzen kom till, d.v.s. det var där artister började hålla konserter och sjunga på olika klubbar eller andra arenor. I Chicago blev även soloimprovisationen stor, tidigare var solo inte något unikt för jazzen men med nya artister så blev solot allt mer viktigt. Det var också i Chicago den store Louis Armstrong började sin karriär och blev jazzens stora affischnamn. Louis Armstrong blev den första store jazzartisten att resa världen över och turnera och man ska komma ihåg att detta var i tider då afroamerikaner hade få rättigheter. Jazzen blomstrade och började nu med större orkestrar tillsammans med artister. Till jazzen uppkom även en dans, swingen som var väldigt dansvänlig till just jazz. På 1940-tal kommer artister som Charlie Parker och Dizzy Gillespie och senare kommer även ikoner som Miles Davies och andra. Jazzen har betytt mycket för musikvärlden många nyare musstilar har sitt ursprung i jazzen. Jazzen betydde väldigt mycket för den afroamerikanska befolkning och skapade en enighet. Idag är jazzen fortfarande en väldigt populär musikstil och utövas över hela världen. I Sverige finns det en rad olika artister och band som exempelvis Victoria Tolstoy men även andra.