Internationell Jazzmusik

Denna artikel kommer att handla om den fanatiska musikgenren Jazz och dess storhet och betydelse världen över. Då jazzen uppfanns i USA så räknar man att jazzen kanske är som störst just i USA men musikgenren är stor runt om i hela världen, inte minst i Europa och naturligtvis i Sverige. Jazzen är en musikstil som lockar unga som gamla men varje kontinent och varje land har sin prägel på jazzen.

Ur jazzen har många musikstilar växt fram

Jazzen växte fram i USA och då i sydstaterna på slutet av 1800-talet. Musikstilen blev ganska snabbt populär bland afroamerikaner och vid ca 1910 blev genren stor bland alla. 1920 hade världen upplevt det första världskriget och nu såg människor över hela världen hopp och drömmar om en bättre framtid. En ny era var född, La Belle Èpoque, och framtidstron var stark. På många restauranger och barer började jazz att spelas och vid 1925 hade musik kommit till Europa och då kanske färmast till Paris nattliv. På 1930 talet föddes swingen som fyllde dåtidens nattklubbar med dansande gäster. Nu blev också storbandsjazzen ett faktum och artister som Luis Armstrong, Duke Ellington, Glen Miller startade sina karriärer med många andra. Länge dominerade amerikansk jazz men i och med att allt fler länder och musiker kom i kontakt med den nya musikstilen så spred sig stilen världen över.

Ur jazzen har många musikstilar växt fram

Jazzen blev även en politisk kraft och i Ryssland spelade jazzen en viktig roll där man ansåg att jazzen var för vanligt folk medan opera och klassisk var för eliten.

I Frankrike och främst Paris snappades musikstilen upp väldigt tidigt och på 1930-talet var jazz den främsta musikgenren man kunde höra på Paris klubbar. Detta skapade nya artister och Frankrike var länge Europas största jazz land. Även i England och London växte musikgenren och blev snabbt hem åt många stora stjärnor inom jazzen. I New York föddes den så kallade Afro-Kuban jazzen där musiker med kubanska rötter spelade en typ av jazz men med spanska oh sydamerikanska inslag.

Mycket snabbt blev musiken populär även i Sydamerika och främst i Kuba där den än idag har en stor betydelse och har skapat många av jazzens främsta artister och band. Till Sverige kom jazzen som till övriga Europa, på 1910-1920 talet men jazzen fullkomligt exploderade först på 1930 talet när flera stora stjärnor som Louis Armstrong och andra turnerade i Sverige. På 950 talet uppkom flera svenska artister och band och flera nattklubbar, vissa är faktiskt öppna än idag som Nalen i Stockholm, öppnades där människor kunde lyssna på den fantastiska musiken. Sedan 1960 talet finns det festivaler i jazzens namn och vissa är fortfarande aktuella. Det var också nu som artister som Monica Zetterlund med fler intog scener landet över. Jazzen finns sedan länge över hela världen och alla länder och kulturer har sin prägel. Jazzen ar inte enbart varit en musikstil och också en kamp om frihet och demokrati. Dem afroamerikaner som en gång i tiden skapade musiken var oftast slavar men musiken och främst jazzen gjorde deras kamp mot frihet och demokrati något enklare.