De mest lyssnade jazzlåtarna

Den fantastiska musikgenren jazz är en genre som tyvärr har fått hamna i skuggan i takt med att andra musikstilar vinner allt mer lyssnare. Men fortfarande är jazz en av dem större musikstilarna och artisterna och låtarna är många. Denna artikel kommer att handla om några av dem mest lyssnade och då populäraste låtarna inom jazzen där det finns både gamla klassiker men också nya hits.

Både gammalt och mer nytt

Jazzen har ju sina riktigt stora stjärnor som har försett jazzen med några av dess mest klassiska låtar som också är några av dem mest lyssnade.

Miles Davies är en av dem allra största manliga jazzstjärnan och har skapat några av tiderna mest uppskattade jazzhits som också är dem mest spelade och kända för den breda allmänheten. ”Blue in Green” är en av Davies absolut största och mest lyssnade hits som släpptes 1959,en vacker ballad som är en av jazzens största skapelser och också mest lyssnade hits. ”All Blues” är ytterligare en av Davies verk och som har spelats miljontals gånger sedan låten släpptes 1959.

”My Funny Valentine” är en klassiker oavsett om man är jazzfantast eller inte. Låten har framförts av många men förknippas kanske mest med Chet Baker, ett av jazzens stora namn. Chet Baker framförde låter första gången 1954 och låter blev snabbt en hit världens över och är än idag en av dem mest spelade låtarna.

Den klassiska filmen ”Breakfast At Tiffanys” är en av filmhistoriens största klassiker men faktum är att skådespelerskan Audrey Hepburn som hade en av huvudrollerna var även den som stod bakom filmmusiken. ”Moon river” blev filmens men också en av Hollywoods mest klassiska film låtar och även en av jazzens mest spelade som då framfördes av Audrey Hepburn.

Några av historiens mest spelade låtar

Några av historiens mest spelade låtar

Louis Armstrong är ytterligare ett stort namn inom jazzen och har framfört otaligt många klassiker genom tiderna. Men det finns en låt som dem allra flesta känner till och som är en av musiken, inte bara jazzens, mest spelade låt och det är ”What a Wonderful World”. Låten skrevs av Bob Thiele och George David Weiss för just Louis Armstrong 1967 och den har sedan dess framfört av många artister och har spelats miljontals med gånger vilket gör den till en av jazzens mest spelade låtar.

Nat King Cole är en av jazzens största och har skapat och framfört några av dem största låtarna. ”Autumn Leaves” When I Fall in Love” är bara några av Coles stora hits men den låt som förknippas oftast med Cole är klassikern ”Unforgettable” som skrevs av Irving Gordon och som Nat King Cole framförde 1951 för allra första gången. Låten blev snabbt en hit och har legat kvar som en av dem största men också mest spelade jazzlåtarna någonsin.

”Somewhere Over The Rainbow” är en av tidernas mest spelade låt och låten framfördes första gången i samband med filmen ”Trollkarlen från Oz” från 1939. Låten skrev speciellt för den mycket unga och talangfulla Judy Garland och även och vissa menar att låten är mer musikal så är den trots allt inom jazzgenren. Låten är en av historiens mest spelade och välkända låtar och är enligt vissa större än USA:s nationalsång. Detta är endast några av jazzens mest spelade låtar.